Hoe verf ik metalen gevelbekleding?

Renoveer de metalen gevels die de muren van een gebouw beschermen eenvoudig en duurzaam, zelfs in vervuilde industriële of maritieme omgevingen.
Geef oude metalen gevelbekleding een nieuwe look met onze ruime keuze aan kleuren.

Kies optioneel voor een anti-graffiti of chemisch bestendige afwerking.

De gepresenteerde producten

Metalen gevelbekleding renoveren in video

De problemen

De metalen bekleding en gevels die de muren beschermen, worden meestal in de fabriek behandeld met een originele coating zoals coil coating, plastisol, poederverf, enz. Soms zijn ze gewoon gegalvaniseerd.

Deze oppervlakken zijn onderhevig aan de elementen en de grillen van het klimaat. UV-stralen, regen, wind en luchtvervuiling tasten ze dagelijks aan. Het resultaat is kleurverandering, kalkaanslag, roestvorming - vooral aan de randen -, het loslaten van de oorspronkelijke coating en het geleidelijk loslaten ervan, waardoor het metaal van de bekleding kaal en bloot komt te liggen.

De oplossing

RD Coatings biedt verschillende systemen, afhankelijk van de staat van de gevelbekleding, de locatie, de vereiste prestaties en de gewenste afwerking.
Over het algemeen zijn dit verfsystemen die snel kunnen worden aangebracht in slechts twee lagen!
Onze producten op waterbasis zijn onbrandbaar en vrijwel geurloos. Ze bevatten zeer weinig vluchtige organische stoffen (VOS), zijn snel en gemakkelijk aan te brengen en veroorzaken weinig overlast!

Onze meest gebruikte oplossing is RD-Metal Unicoat (BM1-systeem).

RD-Metal Unicoat is een snelle, eenvoudige en economische oplossing voor het renoveren van metalen gevelbekleding en gevels. Het is een ééncomponentproduct en kan in één laag worden aangebracht voor een eenvoudige opknapbeurt of in twee lagen voor een grondige renovatie. Op de juiste manier aangebracht en afhankelijk van de gekozen kleur, kan het systeem meer dan 15 jaar meegaan!
RD-Metal Unicoat combineert corrosiewerende eigenschappen, flexibiliteit, goede hechting op verschillende soorten ondergrond en UV-bestendigheid. 

Het is verkrijgbaar in de meeste RAL- en NCS-kleuren en in andere kleuren die op aanvraag worden gemaakt.

Industriële of maritieme omgevingen

In het geval van gevelbekleding in industriële of maritieme omgevingen, of in het geval van oppervlakken die al zwaar aangetast zijn door roest of gedeeltelijk gedelamineerd zijn, is het noodzakelijk om RD-Elastometal te gebruiken voor de eerste laag (BM2 systeem).

RD-Elastometal combineert zeer hoge anticorrosieve eigenschappen, elasticiteit, uitstekende hechting op verschillende soorten ondergrond en UV-bestendigheid.

Gezien de licht rubberachtige afwerking verdient het de voorkeur om het te bedekken met RD-Metal Unicoat voor een mooie afwerking.

Anti-graffiti - krasbestendigheid - chemische weerstand

In bepaalde gevallen en afhankelijk van de locatie van het gebouw kan het nuttig zijn om een extra beschermende laag RD-Hydrograff HP aan te brengen.

RD-Hydrograff HP is verkrijgbaar in transparant of gekleurd, satijn of matglanzend en verhoogt de weerstand tegen verschillende mechanische (krassen, wrijven) of chemische (chemische spatten, reinigen met detergenten, schadelijke dampen) agressies.

RD-Hydrograff HP is een tweecomponenten polyurethaanverf op waterbasis met een zeer hoge chemische en mechanische weerstand.

Metallic afwerking

RD-Aquafinish of RD-Hydrograff HP RAL 9006 kan gebruikt worden voor een metallic afwerking zoals aluminium RAL 9006 of 9007.

Systeem

De meest voorkomende situaties worden hieronder beschreven. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je niet de situatie vindt die overeenkomt met jouw project.

BM1. Metalen gevelbekleding > 1 jaar in een landelijke, stedelijke of industriële omgeving (maximaal type C4) - oppervlak volledig gedelamineerd in een omgeving zonder ernstige luchtvervuiling

 ProductVerbruikDroge laag

1ste laag

RD-Metal Unicoat

0,20 L/m²
200 s/f-g
95 µ
4 mils

2de laag

RD-Metal Unicoat

0,20 L/m²
200 s/f-g
95 µ
4 mils

BM2. Metalen bekleding > 1 jaar in een industriële of maritieme omgeving (type C5) - gedelamineerd en/of sterk verroest oppervlak

 ProductVerbruikDroge laag
1ste laagRD-Elastometal0,4 kg/m²
130 s/f-g
175 µ
7 mils
2de laag

RD-Metal Unicoat

0,20 L/m²
200 s/f-g
95 µ
4 mils


NB: de 2e laag RD-Metal Unicoat kan worden vervangen door een van de hieronder voorgestelde afwerkingen. 

Speciale en optionele afwerkingen :

Anti-graffiti afwerking - anti-kras - bestand tegen chemische vervuiling

 ProductVerbruikDroge laag
Optie ARD-Hydrograff HP Clear0,10 L/m²
400 s/f-g
40 µ
1,5 mils
Optie BRD-Hydrograff HP Satin RAL...0,08 L/m²
480 s/f-g
40 µ
1,5 mils

Metallic afwerking

 ProductVerbruikDroge laag
Optie ARD-Aquafinish 96 ou 970,10 L/m²
390 s/f-g
30 µ
1,2 mils
Optie B

RD-Hydrograff HP RAL 9006

0,10 L/m²
400 s/f-g
40 µ
1,5 mils

/!\ Let op

Recente gevelbekleding met originele Plastisol of PVDF coating

Omdat deze coatings ontworpen zijn om zeer vuilarm te zijn en speciaal behandeld zijn om "zelfreinigend" te zijn, is het in zeldzame gevallen en vaak bij recente bekleding mogelijk dat RD-Metal Unicoat niet hecht op deze oppervlakken. Wij adviseren om vooraf een hechtingstest uit te voeren. 

Donkerkleurige plastisol gevelbekleding blootgesteld aan sterk zonlicht

De warmte veroorzaakt door intens zonlicht in de zomer, vooral aan zuidkant, kan ervoor zorgen dat weekmakers uit de originele bekleding migreren. Om migratie van weekmakers te voorkomen, wat het uiteindelijke uiterlijk zou kunnen veranderen, is het raadzaam om RD-Elastometal als eerste laag aan te brengen en het BM2-systeem te volgen. Omdat donkere kleuren meer warmte aantrekken, moet u hier het meeste aandacht aan besteden (zwarte kleuren, donkergrijs en -bruin, enz.).

Voorwaarden voor toepassing en werkvoorbereiding

Omgevingsomstandigheden (algemene vereisten) :

 • Minimale lucht- en ondergrondtemperatuur: 10°C / 50°F gedurende 24 uur.
 • Maximale oppervlaktetemperatuur: 55°C / 130°F.
 • Maximale relatieve vochtigheid: 90%.
 • De oppervlaktetemperatuur moet minstens 3°C / 5°F boven het dauwpunt liggen.
 • Geen dreiging van regen gedurende 3 uur.

/!\ Opmerkingen

 • Er mag geen condensatie op het oppervlak zijn tijdens het aanbrengen en drogen. Wees voorzichtig wanneer je aan het begin of einde van het seizoen werkt!
 • Over het algemeen wordt aanbevolen om tussen de lagen een nacht te laten drogen. Droogsnelheden voor coatings op waterbasis zijn echter afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en wind.
 • Vanaf 15°C zijn de werkomstandigheden comfortabel en is een hogere productiviteit mogelijk. 
 • Als het project zich in een zeer warm gebied bevindt met zeer intense zonneschijn overdag, moet je het aanbrengen van het systeem vermijden wanneer de zon het sterkst op het oppervlak staat en er de voorkeur aan geven vroeg in de ochtend, laat in de middag of in de schaduw te werken.

Interessant om te weten!

 • RD-Metal Unicoat en RD-Elastometal hebben geen overlappingsvenster. Met andere woorden, als het werk moet worden onderbroken vanwege een plotselinge weersverandering, kan het later zonder problemen worden hervat! U hoeft alleen maar rekening te houden met de verstreken tijd voor het reinigen.

Voorbereiding van het oppervlak

Het oppervlak moet altijd schoon, droog, vetvrij en vrij van verontreinigingen zijn. Roest of loszittende verf moet worden verwijderd.

Geaccepteerde methoden en normen :

 • Hogedrukreiniging in overeenstemming met SSPC SP12 WJ4.
 • Handmatig of mechanisch afbijten ST2 - ISO 8501-1 / SSPC SP2 of SP3.
 • Hogedrukreiniger met roterend mondstuk met een hoek van 0°, minimaal 180 bar / 2600 psi.

 

Verf die bestand is tegen reinigen kan blijven zitten. Afhankelijk van de aard van het project of het specifieke gebied dat moet worden behandeld, is een combinatie van deze methoden mogelijk.

Reinigen met de hand of met een elektrisch gereedschap is ook een optie en wordt aanbevolen wanneer een meer gedetailleerde voorbereiding van het oppervlak vereist is op voorwerpen op of in de buurt van de gevelbekleding, zoals schoorstenen, toegangsladders en bouten/bevestigingen die zwaar verroest kunnen zijn.

Mos en schimmel moeten tot aan de wortels worden verwijderd met geschikte reinigingsmiddelen.

Directe omgeving

Let op de aanwezigheid van schoorstenen of ventilatieopeningen die verontreinigingen kunnen afgeven aan het te behandelen oppervlak. Neutraliseer hun effecten tijdens het werk.

RD-Eco Powerclean

Gebruik net voor het aanbrengen om ervoor te zorgen dat het oppervlak goed schoon en ontvet is. Vooral als er hardnekkig vuil, olie, vet of vervuiling op het oppervlak zit, of als er veel tijd verstrijkt tussen de voorbereiding van het oppervlak en het begin van het aanbrengen.

Inspectie van bouten/bevestigingen

Inspecteer de toestand van de bouten waarmee de metalen panelen aan elkaar en aan de muurstructuur bevestigd zijn. Defecte bouten en bevestigingen moeten worden gerepareerd of vervangen. 

Tip

Door na de inspectie een laag RD-Metal Unicoat of RD-Elastometal op elke bevestiging aan te brengen, wordt niet alleen de voortgang van de inspectie zichtbaar, maar wordt ook een eerste beschermende laag op deze zwakke punten aangebracht. Deze stap wordt aanbevolen in ruwe omgevingen of op oppervlakken die zwaar gewikkeld zijn.

Randen en hoeken

Controleer de randen. Dit zijn de gebieden die het meest vatbaar zijn voor corrosie. In geval van corrosie of kaal metaal, breng RD-Elastometal aan met een borstel.

 

Materiaal voor toepassing

RD-Metal Unicoat

14 mm polyamide borstel of roller of 3/8 inch borstelharen.
Airless apparaat: druk tussen 150 en 180 bar / 2000 en 2600 psi. Opening mondstuk: 0,013 - 0,015 in.

RD-Elastometal

Borstel
Airless apparaat: minimale druk 180 bar / 2600 psi. Opening spuitmond: 0,015 - 0,023 in.

RD-Hydrograff HP

Borstel of roller
Airless apparaat: druk +/- 70 bar / 1000 psi. Opening spuitmond: 0,007 - 0,009 in.

RD-Aquafinish

Kwast of roller.
Airless apparaat: druk tussen 70 en 150 bar / 1000 en 2000 psi. Opening spuitmond: 0,010 - 0,012 in.

RD-Eco Powerclean

Lagedrukspuit. Laten inwerken, daarna afspoelen.

Nettoyage des outils

Gebruik alleen schoon water.

Producttoepassing

RD-Metal Unicoat

Gebruiksklaar product. Enkele minuten voor het aanbrengen mechanisch roeren. Verdun tot maximaal 3% met water voor airless gebruik bij warm weer (> 25°C / > 77°F).

Droogtijd: (20°C - 68°F)
Aanraakdroog: +/- 2 uur
Overschilderbaar: +/- 4 uur

RD-Elastometal

Gebruiksklaar product. Enkele minuten voor het aanbrengen mechanisch roeren. Niet verdunnen.

Droogtijd: (20°C - 68°F)
Aanraakdroog: +/- 3 uur
Overschilderbaar: +/- 6 uur

RD-Hydrograff HP

Een tweecomponentenproduct, voeg net voor het aanbrengen component B langzaam toe aan component A en meng mechanisch.

Na het mengen ongeveer 5 tot 10 minuten laten staan, tot alle luchtbellen verdwenen zijn.

Mengverhouding
Getinte versieClear
GewichtB 270g / A 995gB 170g / A 850g
Volume3,5 : 15,5 : 1

Mengtijd: 2 uur bij 20°C / 68°F
Droogtijd: (20°C - 68°F)
Aanraakdroog: 6 uur
Overschilderbaar: min. 8 u, max. 72 u, zonder schuren
Mechanische weerstand: 3 dagen
Chemische weerstand: 7 dagen

RD-Aquafinish

Gebruiksklaar product. Enkele minuten voor het aanbrengen mechanisch roeren. Niet verdunnen.

Droogtijd: (20°C - 68°F)
Aanraakdroog: +/- 1u30
Droog: +/- 2 uur
Overschilderbaar: +/- 4 uur

RD-Eco Powerclean

Verdun tussen 5 en 20% in water, afhankelijk van de mate van vervuiling. Verstuiven en 15 minuten laten inwerken. Daarna afspoelen met een hogedrukreiniger.