Hoe een stalen dak vernieuwen?

RD-Elastometal, een hoogperformante elastische bescherming die anticorrosie en waterdichting in een enkel product combineert

Nodige producten

De probleemstelling

Stalen dakplaten worden over de hele wereld gebruikt voor het afdekken van opslagplaatsen, fabrieken, huizen en tal van andere gebouwen. Wegens hun permanente blootstelling aan weersomstandigheden zijn ze onderhevig aan extreme condities en spanningen.

Plaatstaal zet voortdurend uit en krimpt onder invloed van warmte en koude. Niet alleen moet het weerstand bieden tegen regen, maar ook tegen hagel, sneeuw, zonlicht, erosie, enz.

Dit zorgt voor vreselijke omstandigheden, ongeacht waar deze daken zich wereldwijd bevinden.

De meeste platen worden van staal of gegalvaniseerd staal gemaakt en worden vooraf in de fabriek behandeld door middel van een coil coating. Soms worden ze helemaal niet gecoat maar worden ze beschermd door middel van verzinking.

De kwaliteit van deze coatings kan verschillen, maar één ding is zeker: onder invloed van de weersomstandigheden zullen er hechtingsproblemen, roest en lekken optreden die voor aanzienlijke schade zullen zorgen.

De gevolgen van het nietsdoen zijn prijzig: voorraden en productiemiddelen worden beschadigd, meubels worden verwoest, sommige delen kunnen niet meer gebruikt worden, waarbij de productie wordt stopgezet met reusachtige economische verliezen tot gevolg!

RD-Elastometal is een preventieve oplossing, maar ook en bovenal een renovatieproduct dat de levensduur van uw dak aanzienlijk zal verlengen door het te beschermen tegen roest en oxdyatie en door het waterdicht te maken!

De oplossing

RD-Elastometal is een uniek product dat zorgt voor een aanzienlijke verbetering op het vlak van prestaties en levensduur. RD-Elastometal is enig in zijn soort omdat het in één enkel product waterdichte eigenschappen combineert met zeer hoge anticorrosie. Het wordt trouwens vaak toegepast op stalen bruggen in maritieme omgevingen.

Bij toepassing op een dak wordt een elastisch beschermingsmembraan gevormd dat waterinfiltratieproblemen oplost en meer dan 15 jaar standhoudt!

RD-Elastometal is een hoogwaardige watergedragen elastomeercoating. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, is UV-bestendig en kan dus zowel als grondlaag als als toplaag worden gebruikt. Dankzij een elasticiteit van meer dan 200% kan het de uitzettings- en krimpbewegingen volgen van elk type ondergrond waarop het wordt aangebracht.

Aangewezen verbruik en laagdikte

De toe te passen dikte is afhankelijk van de helling en de omgeving van het dak. Over het algemeen wordt op een dak met een helling van minstens 4% een droge laagdikte van 350 µ aanbevolen. Dit stemt overeen met een verbruik van 800 gram per vierkante meter. 

RD-Elastometal maakt deel uit van de SCS productreeks - Single Coating System, die door RD Coatings werd ontwikkeld en die zowel als primer als als afwerklaag kan worden toegepast. De SCS-producten bieden de mogelijkheid om specifieke problemen op te lossen door één enkel product te gebruiken. Dit zijn oplossingen die gemakkelijker, sneller, uiterst betrouwbaar en hoogkwalitatief zijn!

Omdat onze producten op basis van water zijn gemaakt, wordt vermeden dat:

 • Er gevaarlijke producten op de werkplaats worden gebracht en wordt tevens het risico op brand of explosie verlaagd.
 • Uw buurt verstoord wordt door ondraaglijke geuren tijdens en na de applicatie
 • Er solventen worden uitgestoten

U respecteert de natuur en de schilder door gebruik te maken van milieuvriendelijkere producten.

Beoogde voordelen en prestaties

De levensduur van het systeem is over het algemeen meer dan 15 jaar! En een meerderheid van de projecten kunnen genieten van de RD Coatings garantie. 

Grootste voordelen van RD-Elastometal bij het hernieuwen van uw stalen dak:

Voor de bouwheer:

 • Economische oplossing
 • Zeer efficiënt en duurzaam systeem
 • Mogelijkheid tot garantie
 • Milieuvriendelijk
 • Op basis van water, veilig, geen brandgevaar tijdens de applicatie
 • Zo goed als reukloos, kan worden toegepast in bewoonde gebouwen zonder de bewoners te storen.
 • Vrijwel onbeperkte keuze aan kleuren

Voor de toepasser:

 • SCS-oplossing
 • Eéncomponentig product
 • Gemakkelijk aan te brengen
 • Laag VOS-gehalte, bijna nul!
 • Onbeperkt tijdsvenster voor het overschilderen
 • Geen pot life
 • Geen isocyanaten
 • Dry fall, haast geen verneveling bij het spuiten
 • Snelle applicatie 

Voorbereiding van het werk

Weersomstandigheden

Tracht, net als bij elk ander buitenproject, te voorkomen dat u in de regen aan het werk gaat. Voorzie een minimum van 5° C  en geen regen tijdens en onmiddellijk na de applicatie; dit is noodzakelijk  om de producten probleemloos aan te kunnen brengen. Vanaf 15° C  zijn de werkomstandigheden aangenaam en laten een hogere productiviteit toe. Als het project zich in een zeer warm gebied bevindt waar veel zonlicht te verwachten is, moet er bij voorkeur vroeg in de ochtend of laat in de namiddag worden gewerkt. De toepassing van het product moet worden vermeden wanneer de zon het sterkst is. 

Als u in een vochtige omgeving werkt en vooral als het na zonsondergang koud is, zoals in de herfst of het voorjaar, zorg er dan voor dat u het werk enkele uren voor het vallen van de avond beëindigt. Anders loopt u het risico dat er condensatie optreedt die de verse verf bedekt waardoor deze niet meer kan drogen. Indien u bij zonsopgang werkt, pas dan op voor condensatie op de oppervlakte en vermijd deze!

Tips

Vermijd het toepassen van waterdichtingswerken in de herfst, de winter of in de lente, indien het weer te wisselvallig is.

RD-Elastometal heeft geen tijdsvenster voor de applicatie van de coating. Met andere woorden, als het werk door een onverwachte weersverandering moet worden onderbroken, kan het zonder probleem later hervat worden!

Voorbereiding van de ondergrond:

Het oppervlak moet altijd zuiver, droog, ontvet en vrij van verontreinigingen zijn.

De bekendste en snelste manier om dit te doen is door het oppervlak te reinigen met een hogedrukreiniger met minimum 180 bar /2600 psi en een oscillerende punt met nulhoek. Deze methode verwijdert verontreinigingen, reeds aangebrachte verf die niet langer hecht en roest van het oppervlak.

Indien de bestaande verflaag bestand is tegen de hogedrukreiniging, wilt dit zeggen dat de hechting nog voldoende is en mag men de verflaag behouden.

Handmatig of machinaal reinigen is ook een optie en wordt aanbevolen wanneer een meer gedetailleerde oppervlaktevoorbereiding  van  voorwerpen op of nabij het dak nodig is, zoals schoorstenen, toegangsladders en bouten die sterk gecorrodeerd zouden zijn.

Mos en schimmel kunnen worden verwijderd met geschikte reinigingsmiddelen. Denk eraan om milieuvriendelijke oplossingen te gebruiken die gemakkelijk te vinden en zeer effectief zijn.

Controleer en behandel de bouten:

Het is belangrijk om de toestand van de bouten die de platen aan de dakconstructie bevestigen, te inspecteren. Defecte bevestigingen et bouten moeten gerepareerd of vervangen worden. Breng telkens na controle van de bouten een laag RD-Elastometal aan. Dit zal u niet alleen helpen om de voortgang van de inspectie te visualiseren, maar ook om een beschermende laag op deze zwakke punten aan te brengen.

Boorden en randen: 

Controleer ook de boorden en randen van de daken en staalplaten. Dit zijn plaatsen die snel onderhevig zijn aan corrosie. Verwijder alle verontreinigingen en breng RD-Elastometal aan met een kwast. U zult merken dat het deze randen perfect bedekt en meer bescherming zal bieden.

Detergent

Een extra stap die van de locatie en de omgeving kan afhangen, is het gebruik van detergent en water om het oppervlak te ontvetten en om eventuele oliën, verontreinigingen en vetten te verwijderen. Kijk om u heen om te zien of er nabijgelegen schoorstenen rook uitstoten. Deze kunnen voor de accumulatie van verontreinigingen op het dak zorgen.

Specifieke metalen en gladde ondergronden

Ontvet met detergent en ruw alle non-ferro metalen zoals aluminium, gegalvaniseerd en roestvrij staal lichtjes op. RD-Monoguard kan als primer nodig zijn bij nieuw gegalvaniseerd en roestvrij staal. Op andere gladde oppervlakken kan RD-Multiprim worden gebruikt.

Applicatiemiddelen

RD-Elastometal wordt bij voorkeur aangebracht met een kwast op specifieke zones en met een airless pistool op het grootste gedeelte. Mocht het spuiten niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld bij te sterke wind, dan kunt u de verf ook met een rol aanbrengen. Dit zal meer tijd in beslag nemen en u zult meer lagen moeten aanbrengen om de vereiste minimumdikte te bereiken, maar het is nog steeds een zeer betrouwbare en eenvoudige optie.

Het type kwast dat hierbij gebruikt dient te worden, is zeer gebruikelijk. Indien u verf spuit, gebruik dan een airless pistool met een uitloop van minstens 180 bar en een opening tussen 0.017 en 0.023 duim.

Indien u een rol gebruikt, raden wij u aan om een polyamiderol van 14 mm te gebruiken.

Applicatie van het systeem

Indien u een laagdiktemeter heeft, dient u nu de dikte van de bestaande coating op verschillende plaatsen te meten, zodat u achteraf de totale laagdikte kunt bepalen. Indien u hier niet over beschikt, kunt u ook een kam gebruiken die wij u ter beschikking kunnen stellen.

Bescherming van de overlappingen tussen de staalplaten

De eerste stap is het bevestigen van het vlies, RD-Roof Fleece, op de overlappingen van de platen.

U kunt gebruik maken van het -RD-Roof Fleece - 20 cm breed dat wij aanbieden en het op de juiste lengte snijden. Het vlies is voorzien van gaatjes en biedt een enorme weerstand. U zou een enorme trekkracht nodig hebben om het te verscheuren. De kwaliteit van het gebruikte vlies is uiterst belangrijk.

Leg vervolgens het vlies gelijkmatig over de overlappingen van de platen en breng een laag RD-Elastometal door het vlies heen.

Deze handeling moet op alle overlappingen worden herhaald. Met wat oefening kan dit heel snel door één persoon uitgevoerd worden.

Ook voor andere delen van het dak kan het gebruik van het vlies noodzakelijk zijn:

 • Zeer gecorrodeerde zones
 • Plaatsen in de buurt van schoorstenen of uitlaten waar agressieve of verontreinigde dampen aanwezig kunnen zijn
 • Zones met mogelijk stilstaand water
 • Verbindingen tussen muren of andere elementen

Laat RD-Elastometal 4 uur drogen alvorens deze opnieuw te overschilderen. Afhankelijk van het weer kan dit langer of minder tijd vergen.

Voorbereiding van RD-Elastometal

RD-Elastometal is klaar voor gebruik. Het product moet gedurende enkele minuten mechanisch  worden geroerd.  Een beetje verdunnen met water is aan te raden, als u bij warm weer werkt. Dit zorgt voor een vertraging van het droogproces. Voeg echter niet meer dan 3% water toe, dit om de anticorrosie-eigenschappen niet te verminderen.

Applicatie

Bij gebruik van een airless kunt u de aangegeven laagdikte van de eerste natte laag in één arbeidsgang aanbrengen. Breng RD-Elastometal over de hele oppervlakte aan door de helling van het dak te volgen.

RD-Elastometal spuiten veroorzaakt bijna geen nevel. Bij warm en winderig weer is moet men er op letten dat de eventuele nevel niet naar de verse verf kan terugkeren. Aldus zal men zo een meer esthetische afwerking verkrijgen.

Laat de verf 4 uur drogen alvorens deze opnieuw te overschilderen. 

Breng de tweede laag RD-Elastometal aan over de hele oppervlakte op dezelfde manier als de eerste.

Het is aan te raden schoeisel met gladde zolen te dragen, daar u op een vers behandelde en elastische ondergrond zult moeten stappen.

Afhankelijk van de gebruikte applicatiemethode of van de aanbevolen laagdiktes, is het mogelijk dat een derde of bijkomende laag nodig is. De aanbrengwijze blijft dan dezelfde.

Tips

1. Mocht u de applicatie hebben moeten onderbreken, zorg er dan voor dat de ondergrond bij het herstarten niet verontreinigd is door vuil of enig ander soort vervuiling. Indien dit wel het geval is, spuit dan het oppervlak af met een hogedrukreiniger.

2. Kies een verschillende kleur voor iedere laag. Dit laat toe om er zeker van te zijn dat het systeem overal wordt aangebracht. RD-Elastometal biedt een heel goede dekkracht.

3. Werk de details, zoals metalen voorwerpen, hoeken en randen af met een rol of kwast. Men bekomt dan een betere accuraatheid. Al geeft RD-Elastometal dry fall, dan nog is het beter om de vorming van druppels op de voorwerpen te verhinderen.

4. Denk eraan om bij elke applicatie de natte laagdikte te meten. Dit zal u helpen om de droge laagdikte te bepalen.

5. De uiteindelijke laagdikte is belangrijk en moet in overeenstemming zijn met onze aanbevelingen zodat de resultaten van RD-Elastometal op uw dak gegarandeerd kunnen worden.

Uw metalen dak is nu beschermd tegen waterinfiltratie en corrosie.